Международно Жури

Мариуш Вилчински

Снимка: Януш Мариновски

Example image

Мариуш Вилчински е режисьор на анимационни филми, художник, пърформър, сценограф, автор на видеоклипове и кратки ТВ форми, преподавател по анимация в Държавното висше филмово, телевизионно и театрално училище в Лодз. Смятан е за един от най-значимите творци на съвременната анимация. Носител е на многобройни национални и международни награди. Той е първият полски автор на анимационни филми представен с ретроспектива в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (2007) и с прожекция в Националната галерия в Лондон (2007). Във филмите си създава свой собствен стил като използва сюрреалистичната, основаваща се на логиката на асоциациите последователност на разказа. През 2014г. М.Вилчински е награден от министъра на културата и националното наследство със Сребърен медал „Заслужил за полската култура Глория Артис“.

Весела Данчева

Example image

Весела Данчева (1975 г.) е режисьор и продуцент на анимационни филми. Завършва с отличие Cum Laude художествената академия "Willem de Kooning”, Ротердам и специализира анимация в “School of Visual Arts”, Ню Йорк. След като живее и работи в Холандия в продължение на 10 години, тя се връща в България през 2006.

През последните 11 години работи не само като режисьор на анимационни филми, но и като продуцент от своята продуцентска компания Компот Колектив, която съосновава с партньора си Иван Богданов. Колективът е продуцирал няколко международно признати филма, които са селектирани на фестивали по целия свят и са високо ценени в анимационната индустрия на национално и международно ниво.

Сергей Меринов

Example image

Роден е на 14 септември в Москва, Русия. През 1990 г. се присъединява към студио „Пилот“. През 1992 г. успешно завършва курсовете за аниматори към въпросното студио/ студио „Пилот“. През 2002 г. се дипломира към ВГИК със специалност „режисьор на анимационни филми“ в програмата за филмова режисура. От 2003г. насам преповада на млади аниматори към студията „ФАФ“, „Пилот“ и студиото на Александър Петров - „Панорама“. В момента Сергей Меринов е режисьор и член на комитета за творци към студио „Пилот“.