Международно Жури

Иван Богданов

Example image

Иван Богданов завършва художествената академия “Willem de Kooning” през 2001 година в Холандия и през 2006 година се завръща в България. Участва в създаването на Компот Колектив заедно с Весела Данчева. Двамата работят над създаването на кратки анимационни филми, които са показвани и награждавани на редица международни фестивали. През последните години, той се занимава и с фотография, като се опитва да експериментира и смесва фотография с анимация. От 2016 е преподавател в НБУ в програма “Анимационно кино”.

Фернандо Галрито

Example image

Фернандо Галрито е роден в Самора Корея (Португалия) през 1975 г. Посещава курсове по кино, анимация, видео и театрална режисура. Завършва антропология, магистър е на изкуствата по култура, комуникация и нови технологии и в момента работи по докторантурата си – Анимация - от екрана, до сцената, до галерията. През 2000 г. открива MONSTRA, Лисабонски анимационен фестивал, на който е и арт директор. От 2000 г. Галрито преподава по анимационен и артистичен интердисциплинарен проект в португалското училище по дизайн и изкуства. В момента води лекции по Движещи се изображения, Педагогика на анимацията и Връзката между анимацията, новите технологии и други изкуства в различни национални и интернационални университети и училища по изкуствата.Той е гост преподавател и води работилници по анимация в различни университети в Европа, Америка, Азия и Африка. Фернандо Галрито режисира анимационни, документални филми и видеа, които се прожектират на национални и интернационални фестивали и се излъчват от различни телевизии. Той също така режисира трансдисциплинарни проекти, свързани с анимацията, театъра, танца и изобразителното изкуство. Също така координира Центъра за движещи се изображения на фондацията Гулбенкян от 1986 до 2005.

Галрито е и член на журито в различни интернационални фестивали. Сътрудничи на много списания, радиа и телевизионни програми, свързани с киното и педагогиката. Той е член на нацоинални и интернацоинални организации за Анимационни изкуства.

Теди Груя

Example image

Теди Груя е носител на множество награди. Теодор „Теди“ Груя е директор на Американския документален и анимационен фестивал (AmDocs), вероятно най-големият изцяло документален фестивал в САЩ. След дипломирането си в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където учи кино, телевизия и история, Теди работи по редица холивудски филми и режисира предавания на живо по телевизията. По-късно Теди получава магистърска степен по международни отношения в Австралийския национален университет, след което работи по международни програми към Държавния Департамент. Днес Теди режисира филмови и телевизионни програми, в това число пътуващи гастрономически сериали, игрален филм и проект, облагодетелстващ развиващите се национални общности. Същевременно Теди продължава да работи като редакционен и продуцентски консултант по филми в развитие или в етап на груб монтаж.

AmDocs’ е целогодишно мероприятие, имащо за цел да повиши и насърчи развитието на образованието чрез киното, а така също и чрез международни конференции и обмен на кинотворци.

Павел Хорачек

Example image

Павел Хорачек е роден в Ческе Будейовице. Завършва Теория и история на киното и аудиовизуална култура в Масариковия университет в Бърно. В своите дипломни работи разглежда изразните средства и специфичните анимационни техники предимно в чешкия анимационен филм. Работи три години като програмен директор на Международния фестивал на анимацинните филми АниФест в Теплице. От 2013, когато Анифест прекратява съществуването си, е програмен директор на МФАФ АниФилм в Тршебон. Инициатор и драматург е на интернет портала aniont.com, където свободно могат да бъдат гледани авторски анимационни филми. Подготвя три диска „Антология на чешката анимация“, издадени от някогашния анимационен институт. Редактор е на каталога към изложбата „Иржи Трънка - Ателието“. Подготвя специални програми с анимационни филми за институции в Чехия и чужбина. Сътрудничи с Прегледа на анимационни филми в Оломоуц, фестивала Анимания в Пилзен както и с Чешкия филмов център. Публикува статии за киното и анимацията и участва в журита на международни фестивали.

Олга Пярн

Example image

Олга Пярн е завършила Беларуската академия по изкуства (графичен департамент със специализация по офорт) през 2000 година с отличие. От 1996 до 2003 Олга Марченко (моминско име) работи в студио Belarusfilm като артдиректор и аниматор заедно с родителите си Елена Петкевич и Владимир Петкевич най-вече с техника с пясък. От 2003 до 2005 учи в Le Poudriere (Валенс, Франция) – училище за анимационни режисьори. От 2004 до 2006 работи в Париж за различни анимационни студиа като художник на сториборд.

От 2006 година Олга живее в Естония и работи в студио JOONISFILM. От 2008 фамилното ? име е Пярн. Заедно с мъжа й Прийт Пярн са режисьори и художници на 5 наградени филма (общо времетраене 90 мин.). От 36 получени награди 11 са Гран При от престижни фестивали. През 2014 Олга и Прийт получават и Официалната естонска културна награда за най-добър естонски филм на годината за “Пилоти на път към дома”. Специално за този филм Олга и Прийт създават уникален стил с пясъчна техника. Олга прави много демонстрации и работилници по пясъчна анимация и рисуване по стъкло (за широката публика и за студенти по анимация) във Франция, Финландия, Турция, България, Хърватия, Япония и Китай. Тя преподава в Анимационния департамент в Естонската академия по изкуствата от 2007 година и е доцент от 2014. Занимава се активно с илюстриране най-вече на детски книги и списания.