Международно Жури

Мохамад Реза Карими Сареми

Example image

Роден през 1964 г. Генерален директор за кино и театър в Института за интелектуално развитие на деца и младежи (Kanoon). Освен това е писател и университетски преподавател. От 1997 г. е директор на Техеранския международен анимационен фестивал (TIAF). Също така е управител на ASSITEJ. Продуцирал е над 250 филма, 100 телевизионни програми и 90 пиеси на сцена. За творбите си е спечелил над 600 международни награди. Бил е жури на 30 национални и интернационални фестивали. По време на 30-годишната си работа е въвел 30 оригинални културни и артистични идеи.

Александър Петров

Example image

Роден 1957 година в село Пречистое, Ярославъл. В анимацията влиза като художник, след завършването на художествения факултет, ВГИК през 1982 година. По това време работи в студио Арменфилм в Ереван, както и в Свердловското студио в Екатеринбург. Първата му авторска творба е 10 минутния филм "Крава". През 1999 се връща в Ярославъл и основава свое собствено студио. От 1996 до 1999 година живее в Монреал, Канада, където съвместно със студио Production Pascal Blais работи над филма си "Старецът и морето" (награда Оскар, 2000). Всичките му филми са реализирани в техниката живопис под камера. В момента живее и работи в Ярославъл.

Невелина Попова

Example image

Невелина Попова e сценарист, работила е като редактор и драматург в творческите колективи на СИФ "Бояна". Преподава кинодраматургия и анимационна драматургия в НБУ от 1995 година. Книгата ѝ "Драматургичното пространство на анимацията" (2016) е първото цялостно изследване на сценарното писане за анимация в България. В нея се систематизират различните модели и жанрове на анимационния филм, множеството изобразителни, повествователни и поетични кодове, чиято вътрешна динамика определя всеки анимационен сюжет, фокусирайки се върху кратките анимационни филми.

Золтан Силаги Варга

Example image

Золтан Силаги Варга е роден през 1951 г. в Кикес (Трансилвания). Завършва графика в Художествената Академия "Йоан Андрееску" в Клуж-Напока през 1976 г. От 1976 до 1985 г. работи за Animafilm, Букурещ. През 1986 г. завършва анимационна режисура в Академията за кино и театрални изкуства в Букурещ. От 1987 до 2015 г. работи в Kecskemetfilm Ltd. Удостоен е с наградата Bela Balazs. Филмите му са награждавани на много международни филмови фестивали.