Селекционна Комисия

Александра Хетмерова

Example image

Илюстратор, художник, аниматор и режисьор от Чехия. Учи анимация във FAMU (Факултета по филмово и телевизионно изкуство на Академията за изящни изкуства в Прага). Част от обучението си прекарва в Естонската академия за изкуства в Талин.

Работила е като главен драматург на фестивала Anifilm в Требон. Режисирала е няколко късометражни филма, сред които Swimming Pool/ Плувен басейн (2010) и Mythopolis/ Митополис (2013), с които печели множество значими награди ота национални и международни фестивали.

Понастоящем илюстрира детски книги и подготвя следващата си късометражна анимация. Заедно с Катерина Карханкова от Bionaut Production работят по детски сериал, озаглавен Hungry Bear Tales/ Приказки за гладни мечки.

Радостина Нейкова

Example image

Завършва НАТФИЗ “Кр. Сарафов” - “Анимационна режисура” и “Кинознание”. Доцент, д-р в Институт за изследване на изкуствата – БАН, сектор „Екранни изкуства”. Гост-преподавател в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Сценарист, режисьор и художник на анимационни филми, участвали и награждавани в множество международни филмови фестивали. Илюстратор на детски книжки.

Има самостоятелни изложби Детска илюстрация в: България, Гърция, Сърбия и Босна и Херцеговина. Ментор и ръководител на Международни детски анимационни работилници и Майсторски класове по анимация в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Русия, Грузия и др.

Давид Буоб

Example image

Давид Буоб е роден през 1972 г. в малко село в Шварцвалд, Германия. През 1993 г. отива да учи архитектура в Касел, но две години по-късно започва работа като чирак при един каменоделец до 1997 г. След това става майстор на надгробни плочи, дялкайки рози и кръстове, гълъби и най-вече сключените в молитва ръце на Албрехт Дюрер. През 1998 г. заминава за Дрезден, за да учи скулптура в Hochschule für Bildende Künste. Почти веднага се отказва от работата с камък и започва да се интересува от концептуално и компютърно изкуство.

Три години по-късно и още една година обучение във Виена, той се прехвърля в програмата “Нови медии”, като навлиза във видео изкуството, базирано на пърформанс, през 2003 г. се дипломира, а през 2005 г. получава магистърската си степен. След това прекарва 6 месеца в Ню Йорк по програма за обмен на творческа работа и настаняване, през 2007 г. - 3 месеца в Колумб, Охайо, а през 2008 г. - 8 месеца в Хелзинки, Финландия.

През 2009 г. решава да се фокусира върху късометражната анимация и създава първия си късометражен анимационен филм Das Haus/ Къщата (2011 г.), който е показван на над 100 фестивала в цял свят, а през 2012 г. и във Варна. Вторият му филм Utö/ Уто излиза през 2014 г. и е участвал в над 50 фестивала.

Наскоро беше премиерата на третия му филм Me by You/ Мен от теб на Дрезденския филмов фестивал. Вече работи по нов анимационен филм с работно заглавие Tongoy/ Тонгой, който се надява да завърши през 2016 г. На практика Давид прави всичко сам - от сценария, анимацията и режисурата, понякога дори звука и музиката. Предпочита класическата анимация, нарисувана върху хартия с водни бои, всеки кадър върху отделен лист, без композитинг или компютърна обработка. Живее и работи в Дрезден и Берлин.