Международно Жури

Шпела Чадеж (Словения)

Example image

Шпела Чадеж е родена в Словения. След като завършва “Графичен дизайн” през 2002 г., тя продължава своето образование в Академията по медийни изкуства в Кьолн, Германия. По време на обучението си създава два анимационни филма с кукли, които печелят международно признание: Партньор по мярка (2004 г.) и Болен от любов (2007 г.). От 2008 г. насам Шпела Чадеж работи като независим режисьор и продуцент на анимационно кино. Последният й филм Болес е представен на фестивали в цял свят, като до момента е носител на 50 награди, отличия и номинации.

Едмундс Янсонс (Латвия)

Example image

Едмундс Янсонс работи като режисьор на анимационни филми и графичен дизайнер. Той е съосновател на филмовото студио Atom Art, създадено през 2001 г. Получава магистърска степен по анимация през 2012 г. Анимационните му филми “Дневникът на малкото птиче” (2007 г.), “Пролет на улица “Гарванова” (2009 г.), “Международен ден на бащата” (2012 г.), “Турнето на хора” (2012 г.), “Островът на тюлените” (2014 г.) и проектът "Кръпките" са част от селекцията на множество кинофестивали в цял свят. Освен работата си като аниматор, Едмундс е известен и обичан илюстратор на детски книги.

Моника Кучниецка (Полша)

Example image

Моника Кучинйецка е родена през 1982 г. в Бидгошч. След като завършва местната гимназия по визуални изкуства, тя продължава своето обучение във факултета по мултимедийна комуникация в Университета по приложни изкуства в Познан през 2002 г. Пет години по-късно представя дипломната си работа, 9-минутна стоп моушън анимация, озаглавена "Трамвай", направена изцяло от пластилин.

Моника Кучинйецка е автор на малки скулптури, илюстрации и музикални видеоклипове, като например видеата за "Бягство от карнавала"на Чеслав Мозил," Скулптура на деня"на Рената Пшемик, както и 17-минутна анимация по приказката “Татко знае най-добре” на Ханс Кристиан Андерсен. Нейните творби са представяни в цял свят, включително в Бразилия, Русия, Шотландия, Словения, Аржентина и Фр анция.Освен че създава късометражни анимационни филми и музикални клипове, през последните няколко години Моника е организирала редица работилници за стоп моушън анимация за деца и възрастни. Основният материал, с който работи, е пластилинът, като се стреми непрекъснато да усъвършенства уменията си.

Жорж Сифианос (Франция)

Example image

Жорж Сифианос е автор на филми и преподавател по анимация, роден в Гърция през 1952 година. Той преподава в ENSAD (École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs) в Париж, където през 1995 година по негова инициатива се открива специалността Анимация, която той ръководи няколко години. Сифианос е преподавал в университети в Европа, Индия, Корея, Япония и Китай.

Той има докторска степен по философия (1988) и се занимава с Естетиката и подновяването на формите на киното, особено под светлината на когнитивните науки. Неговата книга „Естетиката на анимационното кино“ е наградена за най-добра академична книга на 2014 година от Сдружението за анимационни изследвания (Society for Animation Studies).

Научното изследване, върху което Сифианос още работи, се фокусира върху формите на анимация, открити по фризовете на Партенона. Сифианос е един от основателите на „CARTOON” (Европейска програма МЕДИЯ), бил е член на управителния съвет на Анимационния фестивал в Анеси и на фестивала „Rencontres Internationales 10/10“, както и част от журито на много фестивали на анимационното кино в цял свят. Жорж Сифианос има принос и във визуалните изкуства.

Иво Драганов (България)

Example image

Доцент д-р Ивo Драганов преподава в НБУ, департамент “Телекомуникации”: Бизнеспланиране и управление на електронни медии, Регулация и лицензиране на електронни медии и др., и в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”: Телевизионна драматургия и Телевизионно програмиране.

Той има професионален опит на всички нива в киното и телевизията – зам. директор филмопроизводство и Програмен директор на Канал 1 в Българската национална телевизия; член и секретар на Националния съвет за радио и телевизия; главен директор и отговорен редактор в ТВ ЕВРОПА; главен мениджър на ББТ ТВ; зам.директор на Българската национална филмотека; редактор и сценарист в Студия за научнопопулярни и документални филми ВРЕМЕ; програматор в “Разпространение на филми”; организатор и директор на продукция в Студия за игрални филми; първи представител на БНТ в Програмния комитет на EBU; представител на България в европейската асоциация на регулаторните органиEPRA.

Член на първата комисия по етика в електронните медии. Прави проучвания в областта на киното и телевизията и на регулацията на електронни медии. Публикува в списание «Кино». За тези статии е номиниран и награден с годишната награда за оперативна филмова критика на Българската филмова академия за 2010 г. Автор на две книги за телевизията - «Особености на телевизионния мениджмънт» и «Телевизионното програмиране в общия аудиовизуален контекст». Първата е номинирана за наградата на Българската филмова академия за книга на годината и отличена за особен принос в развитието на визуалната култура. Член на Съюза на българските филмови дейци, на Българската филмова академия и на дружеството на хабилитираните преподаватели по екранни изкуства «Академика 21».