Селекционна Комисия

Анна Харалампиева

Example image

Родена в София. Специализира анимация при Вячеслав Катьоначкин в Студио за Анимационни Филми „София”. Член на АСИФА и Съюза на Българските Филмови Дейци. Участва в анимирането на над 30 български и чужди филми, реклами и телевизионни шапки. Супервайзер на „Сламеният Човек” и „Пук” (пълнометражен филм) на режисьора Анри Кулев.

Режисира самостоятелно „Десетият Кръг”, „Защо е високо небето”, „Папагалски залъгалки – Япония”, „Екзистенция”, „Как се скараха ористниците”. Носител е на награда за дебют „Златен Ритон” – Пловдив; Голямата награда за анимационен филм „Златен Микелди” – Билбао; Трета награда на Международния Фестивал на Православните народи „Златен Витяз” – Москва; Награда на Министерство на Културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура.

Уил Андерсън

Example image

Уил Андерсън е сценарист, режисьор и аниматор от Шотландия, носител на отличие от Британските филмови награди. В момента живее в Единбург. Уил специализира дизайн и анимация на типажи в полето на киното и телевизията. Работил е по много професионални продукции, като се започне от документални пълнометражни филми, до къси анимационни серии за деца и възрастни. Късометражният му филм "Създаването на Лонгбърд" е показан на над 50 филмови фестивала, печелейки награди от Филмов фестивал Варшава, Филмов фестивал Бруклин, Световен филмов фестивал в Едингург, както и от международните фестивали в Щутгарт, Анеси и Лондон.

Дмитри Гелер

Example image

Роден през 1970 в Свердловск (Екатеринбург). На 15 години започва да рисува. Няма специално обучение по изкуства. През 1986-87 участва като художник и режисьор в три церемонии, посветени на Седми ноември и Нова година. По-късно работата на целия му екип е забранена. По това време участва и в три изложби на картини в Свердловск, както и в групови изложби в Санкт Петербург, Москва, Вашингтон, Копенхаген и Екатеринбург. Някои от картините са в частни колекции. Дмитри се чувства неудовлетворен от лимита на изящните изкуства и решава да се пробва в анимацията.

През 1990 е приет в анимационното студио „А-film”. Участва като художник във филма на Алексей Караев „Чувам те”. От 1993 насам създава над тридесет рекламни анимации с компютърна техника като режисьор, сценарист и арт-директор. От 1998 работи заедно с рекламни агенции в Екатеринбург, правейки анимации реализирани в разнообразни техники. Около десет негови реклами са наградени на руски и международни фестивали. От 1989 до 1995 учи в Педагогическия институт в Екатеринбург - департамент „Логопедия“.

От 1995 до 1997 – във Висши курсове за сценаристи и режисьори в Москва в департамент анимация в работилницата на Юри Норщейн, Едуард Назаров, Фьодор Хитрук и Андрей Хржановский. През 1997 участва като сценарист, режисьор и арт-директор в Московския Анимационен Проект „OPTIMUS MUNDUS” с тема „Мистерия - това си ти”. През 2000 в студио „A-film” създава дипломния си филм „Здравейте от Кисловодск”. От тогава до сега Дмитри създава поредица от много успешни артистични филми, които биват показани и наградени на множество фестивали по целия свят.