Международно Жури

Джоан Грац (САЩ)

Example image

Джоан Грац е режисьор, носител на Оскар и множество други отличия за анимационни късометражни филми и реклами. Филмите ѝ имат разнообразно съдържание: от живописни изображения на поезия, импровизирана абстрактност до анимирани социо-документални филми.

Тя разработва своя отличителна техника на анимиране наречена „рисуване с глина“. Работейки директно под камера, тя слага цветни късчета глина, слива цветове и гравира тънки линии, за да създаде непрекъснат поток от изображения.

Във филма „Мона Лиза слиза по стълбите“, използвайки тази техника, тя пресъздава човешки лица, които се преобразяват, пресъздавайки графичния стил и емоционалното съдържание на известни произведения на изкуството от 20-ти век. Тази анимирана история на изкуството печели Оскар през 1992г.

Джоан разработва своята живопис под камера като студентка по архитектура, но след това преминава от живопис на глина, докато работи в студиото на Уил Винтон. По това време тя участва като дизайнер и аниматор на номинираните за Оскар „Завръщане в Оз“,“Рип Ван Уинкъл“ и „Създаването“.

През 1987 тя създава собствено студио Gratzfilm и започва работа като самостоятелен продуцент. От тогава е получила множество отличия за нейните лични и поръчкови проекти.

Александра Корейво

Example image

Александра Корейво е режисьор, сценарист, художник и аниматор. Тя създава своите анимационни филми чрез техника с оцветенa сол и други материали. Автор е на представления, където анимира цветна сол на фона на музика на живо и поезия, изпълнена пред публиката. От 2007 г. работи в собственото си студио в Полша. Сътрудник по проекти на ACME FILMWORKS и анимации на Уолт Дисни.

Последният ú филм - „Юбилеен концерт” (2011 г.) – печели стипендия от Полския институт за филмово изкуство. Филмите на Александра Корейво са спечелили около 50 награди, отличия и номинации, сред които отличието „Най-добър трейлър” за „Юбилеен концерт” (2010 г.) от журито на Международния филмов фестивал в Хирошима, Япония. „Сюита за свободата” (2004 г.) и „Пеперуда” (2008 г.) са сред най-награждаваните ú филми.

Боряна Матеева (България)

Example image

Родена е в София през 1952. Завършила е „кинознание” във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. От 1976 до 2015 работи в Българска национална филмотека като редактор и програматор на филмотечното кино. Публикувала е стотици текстове за българското и чуждестранно кино. Участва в радио и телевизионни предавания за кино. Oт 1995 преподава „История на българската анимация” и „История на световната анимация” в Нов Български университет, a oт 2006 „История на иберо-американското кино” в НАТФИЗ.

Била е член на журитата на ФИПРЕССИ в Анеси, Буенос Айрес, Кан, Лайпциг, Сан Себастиан, Хавана и на анимационни журита в Анкара и Висамбур. През 2014 представя Панорама на българската анимация на Международния фестивал в Мумбай.

Носител на Наградата за критика на СБФД за 1996-1997 и Наградата за оперативна критика на Българската филмова академия, 2012.

Велислав Казаков (Канада)

Example image

Роден в София през 1955. От 1975 е аниматор в Студия за анимационни филми “София”, после режисьор и художник-постановчик на над 30 късометражни филма: ”Саможертва”- наградата за дебют, Варна‘81, ”Куку”- първа награда, Варна’83, ”Златен Микелди“ за анимация в Билбао ‘84, ”Либидо” и др.

Завършва Анимация в НАТФИЗ, 1988. През 1991-92 работи в лондонските студия на Ричард Уилямс по ”Крадецът и обущаря”. След преместването си в Монреал през 1992 прави компановки и работни книги за много телевизионни сериали, работил е и по два пълнометражни и десетина късометражни филма. Произвежда през 2004 ”Бръмбъзикане”- победител в конкурса HAFF Tube 2012, и ”Облачно” - награда за най-добър канадски късометражен филм на Монреалския световен филмов фестивал, 2011. Втора награда “Сребърна тухла” на Анимакс Скопие Фест 2011, Специална награда на “Златен Кукер София” 2011 - специално отбелязване, Баня Лука Анима 2011.

Джаред Тейлър (Великобритания)

Example image

Джаред Тейлър е програмен директор по анимация в Университета в Единбург (на първо място за обучение по анимация в класацията на университетите във Великобритания за 2016 г. на в. The Gardian). Неговата кариера обхваща 13 години в интерактивния сектор на анимационната индустрия в качеството му на дизайнер и продуцент на заглавия като LEGO Digital Designer и Metal Gear Mobile за множество международни клиенти.

От 10 години преподава, основно в Рейвънсбърн в Лондон, където се фокусира върху компютърно генерираните ефекти и технологиите на предаване на сигнал, а отскоро и в Университета в Единбург, където по-разнообразният подход към анимацията синтезира класическата, експерименталната и индустриалната анимация в основната точка на фокус. Джаред се е примирил с факта, че по-скоро е учител, отколкото аниматор, но е силен поддръжник на аниматорите и е работил в посока подпомагане и подкрепа на някои от най-добрите студентски анимационни филми от Обединеното кралство през последните няколко години.